Het bewerken van sprites

Tot nu toe hebben we de sprites steeds uit bestanden geladen. Het is echter ook mogelijk om ze te maken en te wijzigen binnen Game Maker. Dit doe je door te dubbelklikken op een sprite (of door een nieuwe te maken); het sprite eigenschappenvenster zal verschijnen. Klik nu op de knop Edit Sprite. Een nieuw formulier zal verschijnen met daarin alle subplaatjes waaruit sprite is opgebouwd.

Het sprite edit-venster ziet er als volgt uit:

Rechts zie je de verschillende plaatjes van de sprite. Merk op dat in Game Maker alle subplaatjes van een sprite dezelfde grootte moeten hebben. Aan de linkerzijde zie je hoe de geanimeerde sprite eruit ziet. (Als je de animatie niet ziet, zet dan een vinkje in de box Show Preview.) Onder de preview kan je de snelheid van de animatie en de achtergrondkleur instellen. Op deze wijze krijg je een idee van de animatie in de spelsituatie. (Let op: deze snelheid is alleen bedoeld voor de preview. De snelheid van de animatie tijdens het spel hangt af van de snelheid van de room.)

De sprite editor bevat vele commando's om een sprite te maken en te veranderen. Dit gebeurt allemaal via menu's. (Voor sommige zijn er knoppen op de toolbar.) Sommige commando's bewerken op individuele plaatjes. Hiervoor moet je eerst een subplaatje met de muis selecteren.

File menu

Het file menu bevat een aantal commando's die betrekking hebben op het laden en opslaan van sprites.

  • New. Creëert een nieuwe, lege sprite. Je moet de grootte van de sprite instellen. (Denk eraan dat alle plaatjes van een sprite dezelfde grootte moeten hebben.)
  • Create from file. Maak een sprite uit een bestand. Vele bestandtypes kunnen worden gebruikt. Op deze manier maak je een sprite die uit één enkel plaatje bestaat, behalve als je geanimeerde GIF-bestanden gebruikt die in subplaatjes verdeeld zijn. Merk op dat de transparantiekleur de kleur is van de pixel die zich helemaal linksonder in het plaatje bevindt, niet de transparantiekleur van het GIF-bestand. Je kunt er ook voor kiezen voor meerdere afbeeldingen (multiple images), die dan worden geladen. Ze moeten echter wel allemaal even groot zijn.
  • Add from file. Voeg een plaatje (of plaatjes) uit een bestand toe aan de huidige sprite. Als de plaatjes niet dezelfde grootte hebben kunt je kiezen waar ze neer wil zetten of dat je ze uit wil rekken. Je kunt er ook voor kiezen voor meerdere afbeeldingen (multiple images), die dan worden geladen. Ze moeten echter wel allemaal even groot zijn.
  • Save as GIF. Slaat de sprite op als een animated gif-bestand.
  • Save as strip. Slaat de sprite op als een bitmap, met alle afbeeldingen naast elkaar.
  • Create from strip. Maakt het mogelijk dat je een sprite uit een strip kunt maken. Hieronder volgt er meer informatie over.
  • Add from strip. Gebruik dit om afbeeldingen van een strip toe te voegen. Hieronder volgt er meer informatie over.
  • Close saving changes. Sluit het formulier, veranderingen worden opgeslagen. Als je de veranderingen niet wilt bewaren, klik op de afsluitknop van het venster.

Edit menu

Het edit menu bevat een aantal commando's die betrekking hebben op de huidig geselecteerde sprite. Je kunt hem knippen naar het klembord, een plaatje van het klembord plakken, de huidige sprite leegmaken of verwijderen, en sprites naar links en rechts in de opeenvolging verschuiven. Tenslotte is er een commando om een individueel plaatje te bewerken in het ingebouwde tekenprogramma. (Kijk onder voor meer informatie.)

Transform menu

In het transform menu kan je een aantal wijzigingen in de plaatjes uitvoeren.

  • Mirror horizontal. Horizontaal spiegelen van de plaatjes.
  • Flip vertical. Verticaal spiegelen van de plaatjes.
  • Shift. Hier kan je de plaatjes horizontaal en verticaal verplaatsen over een bepaalde waarde.
  • Rotate. Je kunt de plaatjes 90 graden, 180 graden, of een willekeurig aantal graden roteren. In het laatst geval kan je ook de kwaliteit bepalen. Experimenteer voor de beste resultaten.
  • Resize Canvas. Hier kan je de grootte van het canvas veranderen. Je kunt aangeven waar de oude plaatjes op het nieuwe canvas worden geplaatst.
  • Stretch. Hier kan je de plaatjes tot een nieuwe grootte uitrekken. Je kunt de schaal en de kwaliteit aangeven.
  • Scale. Dit commando schaalt de plaatjes (maar niet de beeldgrootte!). Je kunt de schaal, de kwaliteit, en de positie van de huidige plaatjes aangeven.

Images menu

In het images menu kan je een aantal operaties op de plaatjes uitvoeren.

  • Cycle left. Verschuif alle plaatjes één plaats naar de linkerzijde. Hierdoor begint de animatie op een ander punt.
  • Cycle right. Verschuif alle plaatjes één plaats naar rechts.
  • Black and white. Maakt een sprite zwart wit (beïnvloedt de kleur van de transparantie niet!).
  • Colorize. Hier kan je de kleur (tinten) van de plaatjes veranderen. Gebruik de schuifbalk om de verschillende kleuren te kiezen.
  • Colorize Partial. Hier kun je de kleur (hue) van gedeeltes van afbeeldingen wijzigen. Je kunt een bestaande kleur kiezen met een aantal kleuren er omheen om vervolgens aan te geven die rage kleuren te vervangen door een nieuwe. Dit is handig als je bijvoorbeeld de kleur van een shirt van een speler wilt vervangen.
  • Shift Hue. Dit is een andere manier om de kleur van afbeeldingen te veranderen. Maar bij deze handeling worden de kleuren boven dan de aangegeven waarde aan de plaatjes toegevoegd, heeftgeen tamelijk interessante effecten kan geven.
  • Intensity. Hier kan je de intensiteit veranderen door waarden voor de kleurenverzadiging en de lichtheid van de plaatjes te verstrekken.
  • Fade. Hier bepaal je een kleur en een waarde. De kleuren in de plaatjes veranderen nu langzaam naar deze kleur.
  • Transparency. Hier kan je het niveau van gaasdeur (screen-door) transparantie aangeven. Dit wordt bereikt door een aantal pixel doorzichtig te maken.
  • Blur. Om de plaatjes te vertroebelen worden de kleuren een beetje gemengd, zodat het vager wordt. Hoe hoger de waarde, hoe vager het wordt.
  • Crop. Dit maakt de plaatjes zo klein mogelijk. Dit is zeer nuttig omdat hoe groter de beelden, hoe meer videogeheugen het spel zal gebruiken. Je kunt een kader aangeven rond het plaatje om een transparantie probleem te vermijden.

Je zult met deze commando's moeten experimenteren om sprites te krijgen zoals jij ze wilt.

Animation menu

In het animation menu kan je nieuwe animaties maken uit de huidige animaties. Er zijn vele opties en je zou er een beetje mee moeten experimenteren om de effecten te maken die je wilt. Vergeet ook niet dat je een animatie altijd kunt opslaan en later aan de huidige animatie kunt toevoegen. Ook kan je altijd een aantal lege plaatjes toevoegen en ongewenste schrappen. Ik zal kort de verschillende mogelijkheden aangeven.

  • Set Length. Hier kan je de lengte van je animatie veranderen. De animatie wordt vaak genoeg herhaald om het aantal frames te creëren je aangeeft. (Normaal wilt je dat dit een veelvoud van het huidige aantal frames zal zijn.)
  • Stretch. Dit bevel verandert ook de lengte van de animatie. Maar deze keer, worden frames verdubbeld of verwijderd om het juiste aantal te krijgen. Als je het aantal frames verhoogt gaat de animatie langzamer en als je het aantal vermindert het sneller gaat.
  • Reverse. Zoals te verwachten keert dit commando de animatie om. Hij wordt dus achterstevoren afgespeeld.
  • Add Reverse. Dit keer wordt de omgekeerde animatie toegevoegd, hierdoor verdubbeld het aantal kaders. Dit is zeer nuttig om een voorwerp naar links en rechts te laten gaan, de kleur te veranderen en weer terug te gaan, enz.. Misschien wil je wel het dubbele eerste en middelste frame die zo ontstaan verwijderen.
  • Translation sequence. Je kunt een animatie maken waarin het plaatje een klein beetje verplaatst bij elke