Wat is HTML?

Om deze opdrachten te geven aan de browser, wordt veel gevallen gebruikt gemaakt van twee computertalen (geen programmeertalen!), namelijk HTML en CSS. (zie ook de cursus HTML en CSS) Samen vormen deze codes de broncode van een webpagina. Je kan de broncode van elke webpagina bekijken door naar een willekeurige internetpagina te gaan en met je rechtermuisknop te klikken op een gedeelte van de pagina waar geen content staat. Vervolgens klik je in dit menu op view source, waarna de HTML code tevoorschijn komt.

HTML staat voor Hypertext Markup Language. Net zoals natuurlijke talen, kent een computertaal zoals HTML bepaalde afspraken met betrekking tot de grammatica en betekenis van woorden om elkaar te kunnen begrijpen. En, net als in bijvoorbeeld het Nederlands, maakt ook computertaal een ontwikkeling door, zij het een stuk sneller. Op het moment van schrijven is HTML 4.01 de gangbare versie waarin webpagina's worden geschreven, waar in 1993 de eerste versie werd gepubliceerd.

HTML is een opmaaktaal, een markup language. Eigenlijk is het woord 'opmaak' hier wat dubbelzinnig. Tot voor een paar jaar geleden werd de code voor het opmaken rechtstreeks in de HTML gezet, tegenwoordig is dit anders. Er is een evolutie van de taal aan de gang waarbij volgens velen HTML strikt genomen een markeertaal moet zijn. Het geeft instructies hoe bepaalde elementen gestructureerd moeten worden, maar zegt niets over de opmaak (in visuele zin) van elementen. Het opmaken van webpagina's dient met een andere taal, namelijk CSS (Cascading Style Sheets) te gebeuren.

boginfo Zoom